Mineralolja

Vad är mineralolja?

Mineralolja är en fossil olja, en död olja. Den bildas långt ner i jorden, i en nerbrytningspcosess av döda djur och dött växtmaterial.
Denna råolja utvinns och upphettas till olika temperaturer och genomgår olika processer för att bli til olika produkter, så som asfalt, bensin, disel, fotogen, huvudingrediens i plast m.m. Inte nog med det så blir det även till utfyllnadsmedel i hudvårdsprodukter.
olje-kemisk-process
Eftersom mineraloljan är ett dött material, så innehåller den inga mineraler. Inte heller några vitaminer eller fettsyror. Det är alltså en död olja, utan någon återfuktande och närande funktion.
När denna olja finns i våra hudvårsprodukter och vi antingen smörjer in oss med den, tvättar oss med den eller sminkar oss med den, så lägger den sig som en plastfilm över våran hud. Det innebär att 40-60% av hudens porer täpps igen så att huden inte kan fungera som den ska. Även våra svettkörtlar täpps igen, så du kan inte svettas ordentligt och får instängt svett i kroppen.

När du smörjer in dig med något som innehåller mineralolja, så känns det otroligt skönt på huden till en början. Du har ju ett lager olja på huden. Det som denna olja gör förrutom att täpper igen, är att den rubbar hudens naturliga återfuktningsprocess. Huden tror att den är återfuktad och inte behöver producera egen fukt längre, vilket resulterar i att du blir torr och skapar ett smörjberoende.

Det blir en ond cirkel. och inkörsporten till många problem. Huden är trots allt kroppens största organ och kroppens första barriär mot yttre påfrestningar. Med dåliga ingredienser på huden så tappar du en del av kroppens skydd.

 

Här är några av de vanligaste namnen mineraloljan gömmer sig bakom:
Mineralolja, Petrolatum, Paraffin,Paraffinum liquidum, Vaselin, E905, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinium, Vaselin oil, Filtrawhite, Paraffin oil, Liquid paraffin, Glymol, Clearteck, Drakeol, Hevyteck, Frigol, Kremol, Kaydol, Albline, Adepsine Nujol, Paroleine, Saxol, Lignite, Carnea 21, Ervol, Gloria, Albolene, Hydrocarbon oil, Adepsine oil, Cable Oil, Baby Oil, Peneteck, Primol, Triona B, Blandlube, Molol, Crystosol, Protopet, Bayol F, Parol, Crystol 325, Fonoline, Bayol 55, Kondremul, Neo-cultol, Petrogalar, PenrecoPerfecta, Primol 355, Primol D, Tech Pet F, Lignite Oil, Mineral Seal Oil, Drakeol, White Oil.